Vara la Păltiniș

Dacă e vară și dacă-ți dorești să stai departe de căldura și zgomotul orașului, poți alege să petreci câteva zile de vacanță în stațiunea Păltiniș, un loc pe cât de aglomerat iarna, pe atât de liber și liniștit este vara.

Staţiunea Păltiniș este situată în apropierea Sibiului, în inima munţilor Cindrel, înconjurată de păduri dese şi răcoroase de conifere, culmi montane şi păşuni întinse, fiind asttfel destinația ideală pentru drumeții pe timp de vară.

Drumul de acces este bun, refăcut de curând, dar trebuie parcurs cu atenție, având destul de multe serpentine. Dacă nimerești o perioadă cu trafic liniștit, va fi o adevărată plăcere să conduci.

Pentru cazare am ales Vila Rustica, pensiune aflată destul de aproape de Arena Platos. Amabilitatea gazdei face să dai deoparte micile neplăceri legate de construcția din lemn a pensiunii. Curățenia este punctul forte al pensiunii, lucru deloc de neglijat în pandemia ce pare să nu se mai termine. Ca idee, am rămas (plăcut) surprins de sondajul efectuat de gazdă printre oaspeți, legat de dorința fiecăruia de a porni sau nu căldura (trebuie menționat că deși eram spre sfârșit de august, temperatura pe timpul zilei nu depășea 25⁰C, noaptea coborând spre 10-11⁰C).

Cum pensiunea oferă doar servicii de cazare, pentru servirea cinei se pot vizita restaurantele din apropiere: Regina Maria, respectiv Rara. Ambele locații oferă servicii de calitate (cel puțin asta a fost părerea noastră), prețurile sunt parcă o idee mai mari la Rara.

Ca o paranteză, trebuie avut în vedere că în stațiune nu există magazine, deci nu aveți de unde cumpăra chestii banale precum apă sau pâine, cele mai apropiate magazine fiind în Rășinari sau Gura Râului. De ATM nici nu am îndrăznit să întreb 🙂 .

Cum nu totul se rezumă la somn sau mâncare, să vorbim și despre activitățile ce pot fi făcute în zonă, evident pe timp de vară:

  • Încep cu Arka Park, un parc tip aventura (trasee prin copaci, tiroliene). Pentru o oră și jumătate am plătit 25 RON/persoană, am înțeles că seriile sunt de trei ore, dar noi am fost aproape de ora închiderii și de aceea prețul mai mic. Nu se poate plăti cu cardul;
  • O plimbare cu telescaunul de la pârtia veche, situată în celălalt capăt al stațiunii, cam la 4 kilometri, costă 20 RON/persoană dus-întors. Odată ajunși sus, pe lângă priveliștea oferită, se mai poate face o drumeție prin pădure. Dacă aveți noroc, puteți găsi zmeură și afine sălbatice;
  • La pârtia de la Arena Platos se pot închiria biciclete (nu știu prețul) sau vă puteți da cu sania (bobul) de vară. Acesta nu este la fel de spectaculos precum cel de la Skigyimes, dar oricum merită, fiind destul de distractiv. Costă 30 RON, în preț fiind inclusă urcarea cu telescaunul;
  • Pentru o drumeție ușoară ce oferă o panoramă asupra Mărginimii Sibiului, urcați cam 800m pe drumul pietruit de lângă centrul de informare turistică. La un moment dat, după ieșirea din sat, se ivește o cărare ce vă va duce pe un platou de unde admirați panorama menționată. Bine este să mergeți după-amiaza când se va ridica ceața rezultată în urma evaporării rouăi;
  • Schitul Păltiniș – loc unde este înmormântat Constantin Noica.

În încheiere las câteva fotografii din zonă și promisiunea de a reveni pe timpul iernii, deși nu sunt așa de sigur că voi mai găsi liniștea din vară. Am înțeles că iarna mașinile sunt înghesuite precum sardelele 🙂 din cauza accesului dificil către pensiunile aflate mai departe de șoseaua principală.

 

Despre Păltiniș:

  • Păltinişul este prima staţiune montană din Carpaţii româneşti, inaugurată în anul 1894, dar şi a doua staţiune, după Rânca, situată la cea mai mare altitudine (1442 m);
  • Arhitectura primelor cabane construite aici a fost inspirată de cea a cabanelor alpine din Tirolul austriac;
  • La începutul secolului XX, staţiunea a devenit cunoscută nu doar în Ardeal ci şi dincolo de graniţele austro-ungare, fiind considerată drept „cel mai frumos loc din munţii de la răsărit de Karlovy Vary…”

Notă: În articol sunt menționate anumite unităti comerciale, opiniile despre acestea sunt strict personale, pe baza experiențelor (plătite). Nu există afiliere, cel mai probabil respectivii nici nu știu și în mod sigur nici nu-i interesează că au fost menționați aici.

 

Navigare rapidă: Prima pagină » Vara la Păltiniș

 

Copy link